• Parterapi 8000 Århus C
  • Parterapi 8000 Århus C
  • Parterapi 8000 Århus C
  • Parterapi 8000 Århus C
  • Parterapi 8000 Århus C
  • Parterapi 8000 Århus C
  • Parterapi 8000 Århus C
  • Parterapi 8000 Århus C
Mænd og kvinder og sex

Måske er det ikke så underligt, at mange mener, at mænds sexlyst er større end kvinders. For hvor en mand aldrig føler sig mere anerkendt og bekræftet af sin kvinde, end når hun tager imod ham med lyst, så er det næsten omvendt for kvindens vedkommende - hun skal anerkendes og bekræftes før hun opdager sin lyst. Måske er det ikke så underligt, at mænd kunne få det indtryk, når han bliver afvist med en som bemærkning: ”Lovede du ikke at rydde op i køkkenet efter aftensmaden?”


Og sandt nok, mænd tænder hurtigere end kvinder. Hvis en kvinde skal føle seksuelt begær, skal hun føle anerkendelse og bekræftelse, hun skal mærke hans kærlighed - hun skal opleve følelsesmæssig støtte inden for parforholdet. I begyndelsen af parforholdet, i forelskelsen, er det ikke noget problem, alt er dejligt, begge parter er lydhøre overfor hinanden, alting kører bare.
Men efter nogen tid bliver manden måske træt af, at hun altid vil snakke, lige præcist når han har lyst til sex.


En moderne kvinde har ofte sin karriere og hun tager ofte ansvaret for børn og hjem. Men med alle disse ting i hovedet kommer hun let til at opleve, at hun bærer hele verden på sine skuldre. Hun har alt for travlt og hun er blokeret for fysisk nydelse.

Lidt provokerende kunne man sige, at forspillet begynder i køkkenet, men ikke ved at han følger sin tilskyndelse, griber hende og tager hende på køkkenbordet - mere ved at han griber viskestykket.

Der er en stor risiko for at alting i parforholdet bliver rutinemæssigt – også sex. Det er derfor nødvendigt, at tage en pause fra hverdagens travlhed og finde sig selv og hinanden. At få lov til at trække sig tilbage med en bog, have en aften med nogle venner, tage et AOF-kursus eller gå til forelæsninger på folkeuniversitetet.

 

Behov for stilhed


Kvinder må lære sig at respektere sin mands behov for stilhed. En mand har et behov for at kunne trække sig tilbage til sin hule, når han gør det kan man ikke nå ham - lad ham være i fred det går snart over.

Hvis en kvinde gerne vil tale med sin mand, er det en god ide at gøre det på en gåtur i skoven, på en biltur eller hvis man står på en bro og kigger ned i vandet. Mange mænd afsikrer deres revolver når kvinder lægger op til snak om parforholdet.

Men mænd må også være parat til at møde deres kvinde på hendes banehalvdel, mænd skal øve sig i at lytte. Hun har måske behov for at formulere sin irritation over noget der er sket på arbejde. For det meste behøver han ikke tænke i problemløsning, eller komme med gode råd – han skal lytte og forstå, så hun ikke er alene med det.

Det er også vigtigt, at tage en fridag fra forældrerollen en gang i mellem, skaffe barnepige tage en kroweekend, tage til fest eller teaterbesøg kun for jer to. Pas på med kun at se hinanden som far og mor – se også hinanden som sexobjekter.

Vist er der forskel på mænd og kvinder, skulle jeg hilse og sige. Men så igen, mænd og kvinder passer fantastisk godt sammen og jo mere man ved om forskelighederne jo bedre bliver man til at komme hinanden i møde og støtte hinanden. Det er et godt udgangspunkt, ikke mindst for et godt sexliv.


Sex som frugten af et godt parforhold


Sex kan ses som frugten af et godt parforhold, og parforholdet bærer meget frugt når det er plejet med tillid og fortrolighed. Både kvinde og mand har ansvaret for, at parforholdet fungerer. Hvis man har det med at skyde skylden på den anden, så ligger det lige for at tro at sex, og måske hverdagen i det hele taget ville gå lettere med en anden. Men ofte er det selvbedrag. I næste parforhold kører man igen fast, nogenlunde det samme sted. Måske opdager man, at nogenlunde det samme mønster gentager sig.

Der kræves åbenhed og forståelse for hinandens forskelighed. Han skal anstrenge sig for at forstå hende, i hendes forskelighed som kvinde og som person. Hun skal anstrenge sig for, at forstå ham, i hans forskelighed som mand og som person.


Hvis et par siger:

”Vi taler ikke sammen mere”, så er det næsten sikkert, at de heller ikke har sex længere.


Det seksuelle fungerer bedst når kommunikationen fungerer. Det er først når vi tager ansvaret for vores egne reaktioner og handlinger i parforholdet, at vi for alvor kan give og tage imod. Og det handler på den ene side meget om at fortælle hvad man føler, hvad man kan lide og hvad man vil have af sin partner. På den anden side handler det naturligvis om at lytte til den andens ønsker.
Hvis man ikke er bevidste om hinandens behov når det handler om kærlighed, så går man glip af ufatteligt meget, man kører forbi den ene frugtbare oase efter den anden.
Sex kan endda opleves som en belastning, som et nødvendigt onde, i stedet for det dejligste af alt mellem to voksne mennesker. .


Lyst


Sex åbner en mand, hjælper ham til at opleve sin kærlighed og give udtryk for den overfor sin kvinde. Kvinder elsker sex lige så meget som mænd, men man skal over flere tærskler inden hun tænder.
Det er ikke sandt, at mænd bare jævnligt skal have udløsning for at være tilfredsstillet i et parforhold. Hvis det var sandt ville hans kvinde jo kunne udskiftes med en anden, og det er jo ikke det der sker. Det fungerer overhovedet ikke, hvis de seksuelle handlinger bare udføres mekanisk. Der skal lægges sjæl i det, man skal være engageret.


En mand har lige så meget behov for kærlighed som en kvinde. Men sex er en forudsætning for at han kan tage imod dyb kærlighed. På samme måde som en kvinde har behov for kærlighed for at kunne åbne sig for sex, har en mand behov for sex for at åbne sig for kærlighed.

Når en kvinde opdager hvordan hendes mand fungerer, behøver hun måske ikke føle sig så udnyttet længere. Når en mand opdager hvordan hans kvinde fungerer, behøver han måske ikke føle sig så afvist længere.


Det var nødvendigt i tidernes morgen, da vi boede i huler, at mænd kunne lukke af for deres følsomhed. Det var nødvendigt når han begav sig ud på jagt, hvilket ikke var ufarligt og det var nødvendigt når han skulle beskytte sine børn, sin kvinde og sin stamme. Det sidder i ham, ikke bare som kønsroller men også som biologisk væsen. Sex hjælper en mand med at komme i kontakt med sin følsomhed og tror man at vejen til mandens hjerte går gennem maven, så rammer man et par decimeter ved siden af. Når en kvinde tager imod sin mand med lyst, når hun viser sin attrå, så føler han sig anerkendt og accepteret.


Sex og lidenskab


Ikke mange parforhold holder på længere sigt, hvis al lidenskab er forsvundet. Men hvor der er ’lyst til lyst’, er der håb. Der kan være en tendens til, at nydelsen for manden er udløsning af seksuel spænding og at kvinden nyder den gradvise opbygning af seksuel spænding. der er en tendens til, at mænd længes efter intensiv seksuel spænding, en kvinde længes efter af mærke sin attrå blomstre i hende.


Jo mindre kontakt en mand har med sine følelser i dagligdagen, jo mere kan han længes efter hed sex. Og på samme måde som en mand kan glemme sine følelser, glemmer en kvinde sin attrå og længsel, under sin mere eller mindre travle hverdag.


For at vække en kvindes attrå er det vigtigt at røre. Berøring, kram og kærtegn gør underværker. En kvinde har brug for at mærke, at hendes mand synes om hendes krop, igen og igen. Hun vil røres ved og kærtegnes – men vel og mærke uden at det altid fører til sex. Det kan udmærket være sådan, at hun først bliver opmærksom på sin krop når han rører ved den – sådan på et følelsesmæssigt og sensuelt plan. Han kærtegner de ikke-erogene-zoner og vækker hendes længsel. En kvinde skal føle sig afslappet for at kunne tage imod - måske ville hun nyde at få masseret sin nakke og skuldre.


Hendes nydelse – hans belønning


Sådan på det seksuelle plan kommer ’den gode egoisme’ ind i billedet når manden ved, at han kan tilfredsstille sin kvinde. Et er at hans selvtillid vokser, noget andet at han kommer til at tænde endnu mere på hende. Hvis en kvinde derfor vil gøre sin mand lykkelig seksuelt, skal hun hjælpe ham til at kunne tilfredsstille hende. Når en mand forstår hvad hans kvinde bedst kan lide, kan han slappe af og han behøver ikke følge hendes anvisninger til punkt og prikke - så bliver det først rigtigt spændende. For når han bliver sikker på hvad han gør, kan han skabe en ny seksuel oplevelse hver gang.

En mands selvtillid øges når det går op for ham, at det vigtigste er, at han tager sig god tid til at gøre hvad han nu gør.


Den største tilfredsstillelse en mand kan have, er, når det lykkes ham at give sin kvinde nydelse. Og jo bedre følelsesmæssig kontakt en mand har med sin kvinde, desto større hendes nydelse. Ved at bevæge sig i hendes fysiske væren bevæger han sig også i hendes følelsesmæssige væren, og der kan næsten ske en sammensmeltning, så han oplever hendes tilfredsstillelse som sin egen.
I denne ekstase kan det være et problem, at manden kommer for hurtigt. Hvis det sker, er det bedst at kvinden, som jo behøver mere tid, får orgasme først. Derefter kan han få orgasme og måske kan han glædes over, at hun får endnu en orgasme.

 


Det er selvfølgeligt individuelt hvad man finder dejligt, og det kan variere fra gang til gang. Sex skal være dejligt, man kan eksperimentere og udforske hinanden og fortælle hinanden, hvad man finder dejligt.

Men pas på med at gøre det under selve akten. Vent til begge har bukserne på, så partneren ikke føler sig misforstået eller såret. Man mister let lysten hvis der skal forhandles under elskoven.


Jævnbyrdighed er vigtig. Begge skal kunne tage initiativet til kærtegn og samleje, begge skal selvfølgeligt kunne nyde og nå orgasme.


Men hvis man ser seksuel tilfredsstillelse som en rettighed, kan magtkampen flytte ind i soveværelset og sexlivet bliver en kold magtkamp. Det bedste er når begge parter øver sig i at mærke efter, i stedet for at udføre seksuelle handlinger.


Hvorfor ikke stikke af hjemmefra sammen en weekend? Tag ind på et hotel. Et sted hvor i uforstyrret kan give jer tid til hinanden, at tale sammen, være romantiske, massere hinanden, lege og eksperimentere.


Per Wildau